Filtrowanie pytań
ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. użytkowość.
B. produkcja.
C. mleczność.
D. laktacja.
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Planowanie upraw roślin na wyznaczone pola w gospodarstwie na kilka lat - co to jest?
A. monokultura
B. płodozmian
C. następstwo
D. rotacja
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaka jest minimalna temperatura potrzebna do kiełkowania kukurydzy?
A. 1 - 4 stopni C
B. 5 - 7 stopni C
C. 11 - 14 stopni C
D. 8 - 10 stopni C
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zimny wiatr, w przypadku braku pokrywy śnieżnej, prowadzi zimą na uprawach roślin ozimych do
A. wymakania
B. wymarzania
C. wyprzenia
D. wysmalania
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obszary w Polsce charakteryzujące się najwyższą roczną sumą opadów atmosferycznych - to
A. Nizina Śląska
B. Wyżyna Lubelska
C. Pojezierze Pomorskie
D. Kujawy
ROL.04 Pytanie 6
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W odniesieniu do budynków mieszkalnych, gdzie powinny być zlokalizowane budynki inwentarskie?
A. w kierunku przeciwnym do dominującego wiatru
B. od strony południowej
C. od szczytu budynku mieszkalnego
D. od strony północnej
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić
A. 10 - 18 stopni C
B. 16 - 20 stopni C
C. 8 - 16 stopni C
D. 15 - 18 stopni C
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polifoska to rodzaj nawozu
A. potasowy
B. fosforowy
C. jednoskładnikowy
D. wieloskładnikowy
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z nawozów można aplikować dolistnie w postaci roztworu wodnego?
A. Saletra amonowa
B. Siarczan amonu
C. Mocznik
D. Saletrzak
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy bobik dojrzewa nierównomiernie lub z opóźnieniem przed zbiorami kombajnem, należy użyć
A. defoliantów
B. deflorantów
C. repelentów
D. desykantów
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podawanie pełnoporcjowych mieszanek zwierzętom hodowlanym stanowi formę żywienia
A. różnorodnym
B. klasycznym
C. mieszanym
D. pełnodawkowym
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić
A. 10 cm
B. 8 cm
C. 5 cm
D. 3 cm
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niedobór magnezu u roślin zbożowych w okresie ich wzrostu stanowi oznakę schorzenia określanego jako
A. suchą zgnilizną
B. pleśnią śniegową
C. paciorkowatością
D. chorobą nowin
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pęcherze znajdujące się na koronie i piętkach racic oraz podwyższona temperatura ciała wynosząca 40,5 stopni C - jakie objawy są typowe dla tej sytuacji?
A. pomoru klasycznego
B. brucelozy
C. pryszczycy
D. grypy
ROL.04 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Brodawki w odcieniach żółtego lub pomarańczowego, zwykle ułożone w pasy wzdłuż nerwów liści pszenicy oraz pszenżyta, są symptomami rdzy
A. żółtej
B. koronowej
C. brunatnej
D. źdźbłowej
ROL.04 Pytanie 16
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja jakich roślin wymaga największego wysiłku pracy na jednostkę powierzchni?
A. traw nasiennych
B. rzepaku
C. zbóż
D. buraków cukrowych
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ
A. powodują wzrost chwastów w glebie
B. wpływają na zakwaszenie gleby
C. zostają zbyt długo na polu
D. osuszają glebę
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa jest najbardziej odpowiednia do hodowli brojlerów kurzych?
A. Zielononóżka kuropatwiana
B. Sussex
C. Dominant White Cornish
D. Leghorn
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zespół prac przygotowawczych do siewu realizowanych w jesieni zaczyna się od
A. talerzowania
B. włókowania
C. bronowania
D. orki siewnej
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec wzajemnym zranieniom zwierząt oraz zredukować ryzyko dla personelu, w systemie utrzymywania bydła w wolnostanowiskowym trybie wykonuje się zabieg
A. kolczykowania
B. korekcji racic
C. dekoronizacji
D. tatuowania
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż
A. 200 tys.
B. 100 tys.
C. 300 tys.
D. 400 tys.
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?
A. Typ wystąpienia uszkodzeń
B. Próg ekonomicznej szkodliwości
C. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną
D. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do zbioru kukurydzy, która ma być przeznaczona na kiszonkę, należy zastosować
A. prasy zwijającej
B. przetrząsaczo - zgrabiarki
C. samobieżnej sieczkarni polowej
D. kosiarki rotacyjnej
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Urządzenie, które spłaszcza glebę, rozbija skorupę ziemi oraz kruszy duże kawałki ziemi - to
A. brona
B. pług
C. wał gładki
D. wał wgłębny
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obcinanie ogonków u jagniąt powinno się przeprowadzić w jakim wieku?
A. do końca 2-go tygodnia
B. 3-4 tygodnie
C. zaraz po urodzeniu
D. po 2 miesiącach
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na ilość wody zgromadzonej w glebie w czasie zimowym korzystnie wpływa
A. kultywatorowanie
B. włókowanie
C. orka wiosenna
D. orka przedzimowa
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Słodyszek rzepakowy jest szkodnikiem?
A. pszenicy jarej
B. buraka cukrowego
C. rzepaku ozimego
D. ziemniaków
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?
A. jersey
B. holsztyńsko-fryzyjska
C. nizinna czarno-biała
D. limousine
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?
A. serwatkę
B. ziemniaki gotowane na parze
C. kiszonkę z kukurydzy na CCM
D. koncentraty białkowe
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką ilość zaprawy nasiennej należy użyć do zaprawienia 1,5 t ziarna zbóż, jeśli instrukcja dotycząca zaprawy wskazuje, że do 100 kg ziarna potrzeba 200 g zaprawy?
A. 3000 g
B. 1000 g
C. 300 g
D. 1500 g
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentacja zwierzęcia, które zostało ubite w rzeźni, powinna być
A. przechowywana w domu do wglądu
B. trzymana w biurze rzeźni
C. złożona w odpowiednim Urzędzie Gminy
D. dostarczona do odpowiedniego Biura Powiatowego ARiMR
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niebezpieczną chorobą zawodową rolników, która jest przenoszona przez kleszcze, jest
A. wścieklizna
B. borelioza
C. toksoplazmoza
D. bruceloza
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura oraz wilgotność dla przechowywania jaj wylęgowych powinna wynosić
A. 21 - 25 stopni C i 75%
B. 17 - 20 stopni C i 70%
C. 4 - 8 stopni C i 65%
D. 10 - 15 stopni C i 70%
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w
A. przepuszczalne dno i ściany
B. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
C. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
D. nieprzepuszczalne dno i ściany
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek
A. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
B. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
C. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
D. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez
A. włośnię spiralnego
B. tasiemca
C. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?
A. okryć konia derką i dać mu siano
B. masować koronki
C. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
D. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
ROL.04 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pionową konfigurację różnorodnych warstw glebowych określamy mianem
A. układu warstw glebowych
B. składu fizycznego gleby
C. profili glebowych
D. struktury glebowej
ROL.04 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?
A. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
B. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
C. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
D. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy najlepiej wprowadzać nawozy wapniowe?
A. późną jesienią pod orkę przedzimową
B. po żniwach pod podorywkę
C. pod wiosenne zabiegi uprawowe
D. jesienią razem z obornikiem pod orkę przykrywającą obornik